Recenzije

Srećan Čovek

roman

Autor “živi” život junaka

Pobediti život – je dramska ideja vodilja ove svojevrsne romansirane biografije. Neobična po motivima nastanka i svekolikom i nadasve odisejevskom sudbinom glavnog junaka, knjiga pleni kao najbolji filmski scenario gde se prepliću tri vremena, tri života jednog balkanskog Jevrejina, njegove predratne sudbine, ratne i kasnije posleratne koja ga nosi do Beograda, Beča, Izraela, pa nanovo do Beča, zatim do rodnog Bitolja, Sarajeva i na kraju do kraja izuzetnog životnog puta u Beču.


Ovo je porodična priča, priča o jednom narodu i njegovoj sudbini na jednoj od vetrometina vekova, priča o malom, hrabrom čoveku koji mora da reši sve što se pred njim pojavljuje kao problem, mora da pobedi. Ta neiscrpna energija junaka oseća se u svakom trenutku, u svim njegovim uspomenama, dijalozima, porodičnim i poslovnim situacijama. Junak je na pozornici života i reč junak je adekvatna odrednica za čoveka koji uvek izlazi kao pobednik zahvaljujući časti, znanju i ličnoj hrabrosti. Zato je i poučna ta teškoća življenja i lakoća pobedjivanja. Te bitke može dobiti samo onaj koji je spreman na žrtve i na pobede i poraze.


Knjiga nosi energiju koju osećate kroz jedan sjajan pripovedački stil, jednostavan direktan i emotivno lično doziran. Autor “živi” život junaka, prati ga, ulazi u njegova vremena i dočarava njegove prostore. Junak dokazuje da čovek može da upravlja svojim životom, da drži kormilo svog života i da kao slobodan čovek isplovi na njegovu pučinu.

Žarko Čigoja, Beograd januar 2018.