Pedja čita priču "Moji bahati drugovi".

Pesma iz mjuzikla "San o Boki", Bolje vreme će doći, peva Dejan Djonović.

Pesma iz mjuzikla "San o Boki", Fešta, peva asambl mjuzikla.

Reči & Note

Reči&Note su zbirka šest pripovedaka, jednog mjuzikla (drame) i 20-ak prevoda pop-rok numera

O knjizi

Reči&Note su omaž i sećanje na neka bolja vremena, ali i najava, poput kakve mantre, kao u kompoziciji Peđe Ristića da Bolje vreme će doći. Od druge polovine novembra 2021. godine knjigu možete kupiti u knjižarama Roman i Vulkan ili preko Kreativne radionice Balkan.

Ako ste željno iščekivali multimedijalno delo, želje će vam ovim biti ispunjene. Multitalentovan stvaralac, Peđa Ristić, ostvario je ono što mnogima nije uspelo. Ovim kolažom u knjizi „Reči&Note“ objedinio je sva tri književna roda: poeziju, prozu i dramu, samo nešto drugačijim redosledom. Pored toga sadržaj ove knjge se može čitati, ali se jedan deo može i slušati, kao i domra muzika u izvođenju ovog stvaraoca.

Biser ove zbirke je višečlani, neobičan koloplet četiri priče o taocima koje čine: „Vupi“, „Lapot“, „Hospis“ i „Dobrica“. Ne postoji jedinstven okvir poput onog u „Dekameronu“, već okosnicu, okvir, predstavlja sâm motiv žrtve i taoca i drugačije poimanje u različitim vremenima i kulturama ovih pojmova. Iako su različiti razlozi zbog kojih se likovi u ovim pričama žrtvuju (bolestan pas / bolesna supruga / bolesna majka / bolesno dete) i dovode sebe u pozicije talaca, nažalost, tim putem ne stižu do nagdrade i iskupljenja.

Ali, nije to jedini kvalitet ove moderne proze Peđe Ristića, već samo jedan u nizu zbog kojeg ćete rado čitati ova dela. Inovativnost i širinu talenta ovog pisca ilustruju alternativni i otvoreni završeci ovih priča (više varijanti), pa je čitaocu aktivno učešće, razmatranje i prosuđivanje ostalo otvoreno.

(Iz recenzije Marine Đenadič)

Ostale Peđine knjige

Recenzije

Komentari