Peđina PowerPoint prezentacija "Cvet kamilice"

Preuzmite PowerPoint prezentaciju Cvet kamilice

Odslušaj odlomak iz knjige

Predgovor

Rođenje

Vasilisa

Sanjajmo

Cvet kamilice

roman

O knjizi

"Početak ovog romana nagoveštava krimi priču, ali to je varka. Reč je o futurističkoj prozi u kojoj se kroz smenu generacija u porodici Radović analiziriju dileme, problemi, društveni događaji u proteklih sto i više godina, kao i njihov uticaj na narode i pojedince. Ubistvo bivšeg KGB agenta, velikog biznismena i tajkuna Leonida u Moskvi devedesetih otvara „Pandorinu kutiju”, razotkriva mnoga zla i pokreće niz starih tajni i zapleta. Teško je reći ko je glavni lik ovog romana, najtačnije bi bilo da su to četiri generacije muških članova porodice Radović: deda Momo, pre i posle II svetskog rata u gudurama Crne Gore, njegov mlađi sin Mijat, jedan od bitnih protagonista radnje, stalno na ivici života i smrti, njegov naslednik Vladimir, rastrzan između Rusije, Srbije i Ukrajine ili pak njegov sin, Momov praunuk Mijat, sa kojim ova priča doseže u sadašnjost pa i u blisku budućnost...
...Peđa Ristić ovim romanom ukazuje koliko poguban i štetan može biti naš slovenski fatalizam, ako se ne usmeri na kreativne stvari, a s druge strane predstavlja i veliki potencijal, ukoliko se ispravno kanališe..."

(Marina Đenadić, iz recenzije, avgust ’23)

"Ova priča je fantasmagorija, preplitanje bunovnih snova i sirove jave. Shodno tome autor priču komponuje iz emocionalno suprotnih ulomaka, mekih i surovih, eksplozivnih a potom, kao Dunav ravnicom, lenjo valjajućih. Junaci „Kamilice“ su slučajno hrabri, a većinom slabi, u stalnoj potrazi za nedostižnim mirom i srećom. Roman je ispleten od neočekivanih kombinacija sivih, apsurdnih ili vatrometnih događanja na granicama neverovatnih obrta."

(Peca Perović, avgust ’22)


Peđina YouTube playlista "Cvet kamilice"

Recenzije

Komentari

Ostale Peđine knjige